VISION LAG-a

Region Bilogora ­ Papuk bereich ist ausgewogene wirtschaftliche, soziale und nachhaltige Entwicklung, modern, technologisch entwickelten Volkswirtschaften, gut ausgebildete Arbeitskräfte, aktive Gemeinde, ausgedrückt, die Besonderheiten ihrer natürlichen, historischen und kulturellen ressourcen, die Region der Chancen und Herausforderungen, bevorzugt zum Leben, Arbeiten und Besuch.

Održana događanja u sklopu projekta Busy Bee Workshop

Lokalna akcijska grupa „Bilogora-Papuk“ provodi u 2022 godini međuteritorijalni partnerski projekt naziva  Busy Bee Workshop koji okuplja 5 partnerskih LAG-ova( LAG Bilogora-Papuk, LAG Papuk, LAG Virovitički prsten, LAG Vinodol i LAG Lika) Projekt je zamišljen kao niz aktivnosti koje doprinose stvaranju prepoznatljivosti ruralnog LAG područja.Cilj Projekta je postići da ruralna područja postanu konkurentna i da na najbolji način iskoriste svoje prednosti što je i osnovna premisa LEADER-a. Ukupna vrijednost projekta iznosi    840.750,00 HRK a projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., Podmjere 19.3.“Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“,“ unutar Mjere 19. »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER.

ODRŽALI SMO DVODNEVNO DOGAĐANJE SA GOTOVO 100 SUDIONIKA  SA PODRUČJA LAG PARTNERA.SUDIONICI SU DOLAZILI IZ RAZLIČITIH SEKTORA ( JAVNI ,JLS, INSTITUCIJE,RAZVOJNE AGENCIJE ,UDRUGE I NARAVNO GOSPODARSTVENICI VEZANI UZ POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU) NEKIM SUDIONICIMA JE OVO BIO PRVI POSJET GRADU DARUVARU I OVOM DIJELU KONTINENTA. SUDIONICI IZ LAG-a LIKA I VINODOL  PRVO SU POSJETILI GRAD ORAHOVICU  I  OPĆINU ŠPIŠIĆ BUKOVICA A ZATIM SU DOŠLI NA NAŠE PODRUČJE.

SUDIONICIMA JE LAG BILOGORA-PAPUK PRIPREMIO 5 STRUČNIH PREDAVANJA NA TEME:Održivi razvoj ruralnog prostora ; Specifičnosti ruralnog turizma s naglaskom na poboljšanje kvalitete usluge turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ,Poboljšanje održivosti i konkurentnosti  poljoprivrednih gospodarstava ,Inovativne tehnologije i održiva poljoprivreda sa naglaskom na  ekološki uzgoj , preradu i plasman proizvoda  ,Proizvodnja sira i prerada mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

NAKON ODRŽANIH PREDAVANJA KOJA SU PRAĆENA SA IZRAZITOM PAŽNJOM MOŽE SE ZAKLJUČITI DA SU TEME BILE DOBRO ODABRANE  JER JE BILO MNOŠTVO PITANJA I KOMENTARA I INTERAKCIJA IZMEĐU PREDAVAČA I SUDIONIKA JE BILA VRLO  ZANIMLJIVA. SVI SU IZRAZILI ZADOVOLJSTVO ŠTO SE SVE MOGLO ODRŽATI U FIZIČKOM OBLIKU ZBOG POPUŠTANJA  EPIDEMIOLOŠKIH  MJERA  JER  RADIONICA  ILI PREDAVANJE DOBIVAJU SMISAO TEK KADA SE DOBIVENE INFORMACIJE MOGU KOMENTIRATI  I RASPRAVITI   I NA TAJ NAČIN SE MOGU RIJEŠITI I NEKE NEDOUMICE NAŠIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA.

SUDIONICI SU DOBILI UVID  NA TO KAKO AKADEMSKA ZAJEDNICA PROMATRA ČIMBENIKE RURALNOG RAZVOJA I KAKO POBOLJŠATI KONKURENTNOST NA SVOJIM GOSPODARSTVIMA A DOBILI SMO I VRLO ZANIMLJIVU INTERPRETACIJU I USPOREDBU INOVATIVNOSTI –EKOLOŠKE PROIZVODNJE I KONVENCIONALNE PROIZVODNJE.

VELIKE POHVALE DOBILI SU PROIZVODI SIRANE JAREŠ SA NAŠEG PODRUČJA KOJE SU SUDIONICI MOGLI KUŠATI TIJEKOM PREDAVANJA O PROIZVODNJI SIRA  A NIJE NEDOSTAJALO POHVALA NI ZA VINA VINARIJE KOVAČEVIĆ  I CRAFT GIN  DESTILERIJE  RIHTER  IZ SIRAČA KOJE SU SUDIONICI TAKOĐE MOGLI KUŠATI.

U SKLOPU DOGAĐANJA ORGANIZIRAN JE MALI SAJAM LOKALNIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA NA KOJEMU SU SE PREDSTAVILI  PROIZVOĐAČI LAG PARTNERA I DOMAĆI PROIZVOĐAČI A LAG BILOGORA-PAPUK JE DIJELIO PROMOTIVNE MATERIJALE PROJEKTA.

U SKLOPU DOGAĐANJA ODRŽALI SMO I ODABIR NAJZANIMLJIVIJE  MARKETINŠKI PREDSTAVLJENOG LOKALNOG POLJOPRIVREDNOG PROIZVODA PA SU TAKO PRVO MJESTO PODIJELILA TRI PROIZVODA : MED VRSTE PRIMORSKI MEDUN U PRIGODNOM PAKIRANJU - PROIZVOD  OPG-a PČELARSTVA MARINOVIĆ IZ  GRIŽANA – VINODOLSKA OPĆINA; PROIZVOD  ISKRENA VINA VINARIJE MATKOVIĆ IZ ORAHOVICE  I KOZMETIČKI PROIZVODI NA BAZI SMILJA - DIVINUM,MLADE PODUZETNICE MARIJE OBUĆINE IZ PERUŠIĆA ,DRUGO MJESTO OSVOJIO JE PROIZVOD NAŠEG PROIZVOĐAČA PČELARSTVA DARUVAR „SUVENIR MELODIJA“ A TREĆE MJESTO OSVOJILI SU PROIZVODI OD SMOKAVA  OPG-a  BARAC IZ  IZ  GRIŽANA – VINODOLSKA OPĆINA.

NA DVODNEVNOM DOGAĐANJU U DARUVARU LAG JE TAKOĐE PREDSTAVIO REZULTATE LIKOVNOG NATJEČAJA „VRIJEDNA PČELICA“ KOJE SMO ORGANIZIRALI U SKLOPU PROJEKTA ZA OSNOVNE ŠKOLE SA PODRUČJA LAG-a  A  NAGRADE ZA NAJBOLJE RADOVE ,UČENIKE I NJIHOVE RAZREDE TEK SLIJEDE.

LAG JE TAKOĐE  PREDSTAVIO  I PROJEKTE ODABRANE NA NAŠIM LAG NATJEČAJIMA  ODNOSNO PROJEKTE IZ GOSPODARSTVA(NJIH 31) I DRUŠTVENE INFRASTRUKTURE(NJIH 10). MOŽEMO SAMO DATI ZANIMLJIVU BROJKU O KUPOVINI ČAK  17 TRAKTORA KROZ LAG NATJEČAJE.

Zahvaljujemo  se svim sudionicima na odazivu i sudjelovanje u Programu događanja  i pozivamo  ih da prate stranice svojih lokalnih akcijskih grupa za nove informacije vezano uz Program ruralnog razvoja.

Fotografije sa događanja možete pogledati u fotogaleriji.

Aktuaele News