LAG VISION

Region of Bilogora-Papuk is an area of balanced economic, social and sustainable development, the modern, technologically developed economies, well educated workforce, active community, with specific natural, historic and cultural resources , region of challenges and opportunities, desirable for living, for work or to visit.

Održana događanja u sklopu projekta Busy Bee Workshop

Lokalna akcijska grupa „Bilogora-Papuk“ provodi u 2022 godini međuteritorijalni partnerski projekt naziva  Busy Bee Workshop koji okuplja 5 partnerskih LAG-ova( LAG Bilogora-Papuk, LAG Papuk, LAG Virovitički prsten, LAG Vinodol i LAG Lika) Projekt je zamišljen kao niz aktivnosti koje doprinose stvaranju prepoznatljivosti ruralnog LAG područja.Cilj Projekta je postići da ruralna područja postanu konkurentna i da na najbolji način iskoriste svoje prednosti što je i osnovna premisa LEADER-a. Ukupna vrijednost projekta iznosi    840.750,00 HRK a projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., Podmjere 19.3.“Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“,“ unutar Mjere 19. »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER.

ODRŽALI SMO DVODNEVNO DOGAĐANJE SA GOTOVO 100 SUDIONIKA  SA PODRUČJA LAG PARTNERA.SUDIONICI SU DOLAZILI IZ RAZLIČITIH SEKTORA ( JAVNI ,JLS, INSTITUCIJE,RAZVOJNE AGENCIJE ,UDRUGE I NARAVNO GOSPODARSTVENICI VEZANI UZ POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU) NEKIM SUDIONICIMA JE OVO BIO PRVI POSJET GRADU DARUVARU I OVOM DIJELU KONTINENTA. SUDIONICI IZ LAG-a LIKA I VINODOL  PRVO SU POSJETILI GRAD ORAHOVICU  I  OPĆINU ŠPIŠIĆ BUKOVICA A ZATIM SU DOŠLI NA NAŠE PODRUČJE.

SUDIONICIMA JE LAG BILOGORA-PAPUK PRIPREMIO 5 STRUČNIH PREDAVANJA NA TEME:Održivi razvoj ruralnog prostora ; Specifičnosti ruralnog turizma s naglaskom na poboljšanje kvalitete usluge turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ,Poboljšanje održivosti i konkurentnosti  poljoprivrednih gospodarstava ,Inovativne tehnologije i održiva poljoprivreda sa naglaskom na  ekološki uzgoj , preradu i plasman proizvoda  ,Proizvodnja sira i prerada mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

NAKON ODRŽANIH PREDAVANJA KOJA SU PRAĆENA SA IZRAZITOM PAŽNJOM MOŽE SE ZAKLJUČITI DA SU TEME BILE DOBRO ODABRANE  JER JE BILO MNOŠTVO PITANJA I KOMENTARA I INTERAKCIJA IZMEĐU PREDAVAČA I SUDIONIKA JE BILA VRLO  ZANIMLJIVA. SVI SU IZRAZILI ZADOVOLJSTVO ŠTO SE SVE MOGLO ODRŽATI U FIZIČKOM OBLIKU ZBOG POPUŠTANJA  EPIDEMIOLOŠKIH  MJERA  JER  RADIONICA  ILI PREDAVANJE DOBIVAJU SMISAO TEK KADA SE DOBIVENE INFORMACIJE MOGU KOMENTIRATI  I RASPRAVITI   I NA TAJ NAČIN SE MOGU RIJEŠITI I NEKE NEDOUMICE NAŠIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA.

SUDIONICI SU DOBILI UVID  NA TO KAKO AKADEMSKA ZAJEDNICA PROMATRA ČIMBENIKE RURALNOG RAZVOJA I KAKO POBOLJŠATI KONKURENTNOST NA SVOJIM GOSPODARSTVIMA A DOBILI SMO I VRLO ZANIMLJIVU INTERPRETACIJU I USPOREDBU INOVATIVNOSTI –EKOLOŠKE PROIZVODNJE I KONVENCIONALNE PROIZVODNJE.

VELIKE POHVALE DOBILI SU PROIZVODI SIRANE JAREŠ SA NAŠEG PODRUČJA KOJE SU SUDIONICI MOGLI KUŠATI TIJEKOM PREDAVANJA O PROIZVODNJI SIRA  A NIJE NEDOSTAJALO POHVALA NI ZA VINA VINARIJE KOVAČEVIĆ  I CRAFT GIN  DESTILERIJE  RIHTER  IZ SIRAČA KOJE SU SUDIONICI TAKOĐE MOGLI KUŠATI.

U SKLOPU DOGAĐANJA ORGANIZIRAN JE MALI SAJAM LOKALNIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA NA KOJEMU SU SE PREDSTAVILI  PROIZVOĐAČI LAG PARTNERA I DOMAĆI PROIZVOĐAČI A LAG BILOGORA-PAPUK JE DIJELIO PROMOTIVNE MATERIJALE PROJEKTA.

U SKLOPU DOGAĐANJA ODRŽALI SMO I ODABIR NAJZANIMLJIVIJE  MARKETINŠKI PREDSTAVLJENOG LOKALNOG POLJOPRIVREDNOG PROIZVODA PA SU TAKO PRVO MJESTO PODIJELILA TRI PROIZVODA : MED VRSTE PRIMORSKI MEDUN U PRIGODNOM PAKIRANJU - PROIZVOD  OPG-a PČELARSTVA MARINOVIĆ IZ  GRIŽANA – VINODOLSKA OPĆINA; PROIZVOD  ISKRENA VINA VINARIJE MATKOVIĆ IZ ORAHOVICE  I KOZMETIČKI PROIZVODI NA BAZI SMILJA - DIVINUM,MLADE PODUZETNICE MARIJE OBUĆINE IZ PERUŠIĆA ,DRUGO MJESTO OSVOJIO JE PROIZVOD NAŠEG PROIZVOĐAČA PČELARSTVA DARUVAR „SUVENIR MELODIJA“ A TREĆE MJESTO OSVOJILI SU PROIZVODI OD SMOKAVA  OPG-a  BARAC IZ  IZ  GRIŽANA – VINODOLSKA OPĆINA.

NA DVODNEVNOM DOGAĐANJU U DARUVARU LAG JE TAKOĐE PREDSTAVIO REZULTATE LIKOVNOG NATJEČAJA „VRIJEDNA PČELICA“ KOJE SMO ORGANIZIRALI U SKLOPU PROJEKTA ZA OSNOVNE ŠKOLE SA PODRUČJA LAG-a  A  NAGRADE ZA NAJBOLJE RADOVE ,UČENIKE I NJIHOVE RAZREDE TEK SLIJEDE.

LAG JE TAKOĐE  PREDSTAVIO  I PROJEKTE ODABRANE NA NAŠIM LAG NATJEČAJIMA  ODNOSNO PROJEKTE IZ GOSPODARSTVA(NJIH 31) I DRUŠTVENE INFRASTRUKTURE(NJIH 10). MOŽEMO SAMO DATI ZANIMLJIVU BROJKU O KUPOVINI ČAK  17 TRAKTORA KROZ LAG NATJEČAJE.

Zahvaljujemo  se svim sudionicima na odazivu i sudjelovanje u Programu događanja  i pozivamo  ih da prate stranice svojih lokalnih akcijskih grupa za nove informacije vezano uz Program ruralnog razvoja.

Fotografije sa događanja možete pogledati u fotogaleriji.

ACTIVE NEWS