VIZIJA LAG-a

Regija Bilogora-Papuk područje je uravnoteženog ekonomskog, društvenog i održivog razvoja, moderne, tehnološki razvijene ekonomije, kvalitetno educirane radne snage, aktivne lokalne zajednice, izraženih specifičnosti svojih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, regija izazova i mogućnosti, poželjna za život, rad i posjećivanje.

Grad Daruvar

Grad Daruvar se sastoji od 9 naselja (stanje 2006): Daruvar, Daruvarski Vinogradi, Doljani, Donji Daruvar, Gornji Daruvar, Lipovac Majur, Ljudevit Selo, Markovac i Vrbovac.

Daruvar se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u zapadnom dijelu pokrajine Slavonije. Udaljen je 125 km od glavnog grada Zagreba i oko 130 km od Osijeka. Smješten je u brežuljkastom predjelu podno planine Papuk, u Poilovskoj zaravni, na plodnim nanosima iz pleistocena.


Broj stanovnika grada s okolnim naseljima (Dar. Vinogradi, Doljani, Donji Daruvar, Gornji Daruvar, Lipovac Majur, Ljudevit Selo, Markovac i Vrbovac): 13 243.

Broj stanovnika samog grada Daruvara: 9 811

  • Hrvati: 7 729 - 58,36%

  • Česi: 2 504 - 18,91%

  • Srbi: 1 863 – 14,07%

  • Ostali: 1 147 – 8,66%

Događaji:

VINODAR - Međunarodna izložba vina Bjelovarsko-bilogorske županije

Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jer pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvijete za uzgoj. Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara koja ukupno traje tjedan dana. Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina kao i usklađivanja sa zakonodavstvom EU. U posljednja tri dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se iz urbanog pretvara u sajmeno središte koje posjetiteljima nudi bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen, kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine. Subota je rezervirana za Vinodarsku povorku koja je slikovit i zabavan prikaz duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u daruvarskom kraju, prikaz vinogradarskih radova, starih alatki i suvremene mehanizacije, a sve prožeto pjesmom i plesom gostujućih i domaćih folklornih društava. Za avanturiste je organiziran aero piknik u sklopu kojega se održava paintball turnir, letovi paraglajdera, zmajeva i aviona te zabavni program. Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je cijelonoćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a ugostiteljski objekti rade 24 h. Za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.

VINCEKOVO

Vinogradarski blagdan posvećivanja trsja Dug i trnovit put do vrhunske vinske kapljice svake godine počinje otvaranjem radova u vinogradu, blagoslovom trsja o blagdanu Svetog Vinka. U Daruvaru je ova tradicija iznimno omiljena i njeguju je svi vinogradari.Središnja županijska proslava blagdana Sv. Vinka, blagoslov trsja i ogledna rezidba organizira se svake godine u nasadima drugog daruvarskog vinogradara. Uz obavezno pečenje kobasica i špeka na dugačkim štapovima iznad vatre, uz pjesmu, ples i kuhano vino, održava se pučko i crkveno posvećivanje trsja, ogledna rezidba, vješanje kobasica na još uspavanu lozu i obilato polijevanje orezanih trsova mladim vinom za bolji urod. S obzirom da na Vincekovo ne valja sam u klijet ići, nakon središnjeg obreda, ljubitelji vinske kapljice nastavljaju Vincekov pohod po imanjima domaćih vinogradara i vinara, kako bi se dostojno obilježio početak vinogradarske godine.
www.vinskeceste-bbz.hr


DESET DANA  ASTRONOMIJE U DARUVARU

Manifestacija Deset dana astronomije održava se u organizaciji Astronomskog društva „Kumova slama“ iz Daruvara. Do sada je održana četiri puta 2010., 2011., 2012. i 2013. godine. Program same manifestacije koncipiran je tako da se održavaju radionice za sve uzraste, promatranja teleskopima dnevnog i noćnog neba, organiziran je veliki broj predavanja koja su održali poznati predavači, znanstvenici i astronomi Ante Radonić, Vladimir Paar, Korado Korlević, Josip Prević, Marino Tumpić, Marko šimac, Vedran Vrhovac. U sklopu Deset dana astronomije u Daruvaru održavaju se izložbe astrofotografija. Na izložbi sa svojim astrofotografijama sudjeluju astrofotografi iz cijele Hrvatske. Izložba je dobila i međunarodni karakter, jer su na njoj sa svojim radovima sudjelovali astronomi iz Slovenije i Srbije. Oba puta izloženo je više od 200 astrofotografija. Ova jedinstvena manifestacija privlači veliki broj posjetitelja iz cijele regije, na svim predavanjima se traži stolica više, druženja sa astronomima potraju do dugo u noć i sa sigurnošću možemo reći da je tih dana Daruvar središte svemira. Deset dana astronomije u Daruvaru održava se pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je i počasni član astronomskog društva „Kumova slama“.
www.kumova-slama.com

DARFEST-Festival zabavne glazbe

Darfest je tradicionalan i jedan od rijetkih festivala autorskih skladbi, natjecanje mladih talentiranih pjevača amatera s područja cijele Hrvatske i inozemstva. Festival se održava na središnjem gradskom trgu, Trgu kralja Tomislava, a uz brojnu publiku program prati i ocjenjivačka komisija koja ima za zadatak odabrati i nagraditi najbolje. Gost večeri Darfesta 2011. godine i jedan od članova ocjenjivačke emisije, bio je Alen Nižetić, u čijem su glazbenom nastupu u drugom dijelu večeri, uživali svi prisutni. Organizator ove jedinstvene manifestacije, koja je uvod u bogat i raznovrstan program povodom Dana Grada i Župe Presvetog Trojstva, je Pučko otvoreno učilište Daruvar.
www.pou-daruvar.hr

DANI ÄŒEšKE KULTURE

Manifestacija u kojoj češka manjina prikazuje svoju tradicionalnu i suvremenu  kulturu kroz kino projekcije, izložbe, predstavljanje starih obrta, staročeškog sajma na Trgu kralja Tomislava na kojem su izložene knjige, ručni radovi, češka peciva i ostali proizvodi čeških beseda i škola. Održava se tradicionalni promenadni koncert i bogat folklorni program, a nakon njega, u večernjim satima,  vrtna zabava na igralištu ÄŒeške osnovne škole J. A. Komensky.
www.savez-ceha.hr 

DOŽINKY - ŽETVENE SVEČANOSTI

Žetvene svečanosti ili Dožínky su najstarija, najveća i najmasovnija manifestacija češke manjine u Republici Hrvatskoj, čija se tradicija očuvala još od 1925. godine kada su održane prve žetvene svečanosti u Daruvaru. Zbog velikog broja učesnika i gostiju, odnosno velike i dugotrajne organizacije, održavaju se svake druge godine u drugom mjestu županije. Domaćin Žetvenih svečanosti 2010. godine bio je grad Daruvar. Manifestacija Dožinky održava se u drugoj polovini mjeseca srpnja, traje dva dana i okuplja više od 1000 sudionika, članova svih 29 ÄŒeških beseda u Hrvatskoj, ali i njihovih gostiju iz ÄŒeške te hrvatskih društava. U sklopu manifestacije organizirana su razna događanja, izložbe i bogat kulturno-umjetnički program. Žetvene svečanosti su manifestacija kojom se osim simboličnog prikaza uspješnog ubiranja ljetine, prikazuje i sve ono što je ÄŒeška manjina u Hrvatskoj postigla u kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu. Najveća atrakcija Žetvenih svečanosti, žetveni je mimohod s više od tisuću sudionika, deseci alegorijskih kola okićenih žitom, što prikazuju sve žetvene radove, od sjetve do dobivanja kruha, ali i brojne manjinske skupine u narodnim nošnjama. Na središnjem gradskom trgu tijekom Dožinky održava se i staročeški sajam koji ima za cilj pokazati zaboravljene zanate, bogato gastronomsko, etnografsko i kulturno bogatstvo ÄŒeha u Republici Hrvatskoj.
www.savez-ceha.hr 

Međunarodni festival limene glazbe "FLIG DARUVAR"

Tradicija limene glazbe veže se uz razvoj termalnih izvora u Daruvaru. U starim zapisima nalazimo da začeci muziciranja započinju doseljavanjem ÄŒeha na ove prostore. Salonski orkestri zabavljali su posjetitelje tijekom njihova boravka u toplicama sviranjem u muzičkom paviljonu Julijevog parka, koji su bili dobro posjećeni. U orkestru osim daruvarskih glazbenika svirali su i glazbenici iz ÄŒeške, među kojima i slavni glazbenik i skladatelj Karel Koleta i Vaclav Řiha. „Gradska limena glazba Daruvar 1922“, koja je osnovana prije 90 godina, tu tradiciju nastavlja i obogaćuje organiziranjem Međunarodnog festivala limene glazbe FLIG u Daruvaru. FLIG je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, trodnevni festival koji se održava na središnjem trgu, na kojemu nastupaju orkestri iz Hrvatske i susjednih zemalja uz plesnu pratnju svojih mažoret sastava.  

DANI PIVA

Pivovara Daruvar zasigurno je jedan od najznačajnijih simbola ovoga grada i njegove bogate tradicije. Osnovana je još davne 1840. godine na imanju grofa Jankovića i pošto od svojega osnutka pa do danas djeluje na istom mjestu, slovi za najstariju pivovaru u Hrvatskoj, jedinstvenu po načinu proizvodnje piva prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji. Kako bi približili svoju paletu proizvoda potrošačima, posljednji vikend u mjesecu kolovozu rezerviran je za Dane piva u Daruvaru. Ispod velikog šatora na parkiralištu Pivovare Daruvar, u dva dana manifestacije, središte zbivanja su svakako točilice s pivom uz čiju prisutnost se odvija kulturno-umjetnički program, koncerti domaćih i gostujućih bendova uz raznovrsnu gasto ponudu. Tih dana svi domaći i gostujući ljubitelji dobre zabave mogu uživati u rock, etno i folk zvucima i osvježavajućem pjenušavom nektaru istkanom dugogodišnjom tradicijom i iskustvom.
www.starocesko.com

MASKA – Mali sajam kazališta

Maska je kazališni festival koji u tri dana nudi nekoliko (obično šest) izuzetno kvalitetnih predstava namijenjenih djeci predškolskog, nižeg i višeg osnovnoškolskog uzrasta. Na festivalu se redom pojavljuju kazališne družine, dramski studiji i profesionalne kazališne kuće. Osim predstava, tu je i popratni program uz ulične žonglere, dobošare, zabavljače i plesače. Sve se odvija na glavnom gradskom trgu i u kinu „30.svibnja“.
www.pou-daruvar.hr   

MARTINJE – „krštenje“ mladog vina

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino na dan Sv. Martina, koji se po rimokatoličkom kalendaru obilježava 11. studenog. Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe nastala je tradicija krštenja mošta popraćena bogatom trpezom, koja je u Hrvatskoj najizraženija u sjeverozapadnim vinorodnim područjima. Vinari i vinogradari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju na tzv. središnjoj ceremoniji krštenja mošta upriličenoj za puk, koja se odvija na gradskom trgu. Na štandove se iznosi bogata ponuda vina članova Vinogradarske zadruge, punktova Daruvarske vinske ceste i gastro ponuda, održava se ceremonijal „krštenja mošta“ i kulturno-umjetnički program gostujućih i domaćih folklornih društava.
www.vinskeceste-bbz.hr

Veliko ljetno osvježenje - Međunarodni dan mladih

Manifestacija Veliko ljetno osvježenje  održava se u organizaciji Udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu "Impress" Daruvar. Program koji se održava početkom kolovoza nekoliko dana na atraktivnim lokacijama grada Daruvara (TVP Aquae Balisae, glavni gradski trg, dvorac grofa Jankovića) svake godine je raznolik i bogat sadržajima. Do sada je održana 2011, 2012, i 2013, godine te su održani koncerti, modne revije s brojnim domaćim i stranim kreatorima, noćna kupanja,  vježbanje zumbe na glavnom gradskom trgu, voćni kokteli, izložba stripa u dvorcu autora Ivice Bednjanca. Svake godine manifestacija  je prožeta  i edukativnim karakterom tako da su sudionici dio kreativnih radionica, radionica organizacije i psiholoških radionica/predavanja. Svake godine Veliko ljetno osvježenje posvećeno je jednoj od aktualnih tema kojih se brojni partneri udruge za mlade dotiču i održavaju besplatna predavanja za sve građane. Dosadašnje teme bile su posvećene nasilju među mladima i alkoholizmu uz brojne predavače i izvođače. Slijedeća manifestacija biti će posvećena  internetu, društvenim mrežama i novim medijima mladih.Specifičnost programa je što su inicijatori, organizatori i realizatori manifestacije mladi grada Daruvara i šire, a suradnjom sa svim generacijama kroz projekt se potiče međugeneracijska solidarnost. Svake godine u organizaciju manifestacije prima se sve veći broj volontera iz raznih gradova, država te čak Kenije.
www.udruga-impress.hr 

Sajam zdravlja Daruvar

Da Daruvar voli život potvrđuje i manifestacija usmjerena zdravlju i zdravom načinu života. Sajam zdravlja u Daruvaru se održava svake godine krajem travnja, a u organizaciji je Udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu "Impress" Daruvar koja je inicirala ovaj događaj. Prvi Sajam zdravlja 2012. Godine izazvao je pravo oduševljenje posjetitelja, a drugi 2013. samo je potvrdio svoju uspješnost.Sajam zdravlja omogućuje svojim posjetiteljima da se upoznaju s različitim načinima zdravoga života i prehrane, mogućnostima rekreacije koja će podignuti kvalitetu života na novu razinu. Osim afirmacije mladih ljudi koji su predano sudjelovali u projektu, organizatori i partneri projekta također su na ovaj način omogućili lokalnim poduzetnicima i obrtnicima da predstave svoje usluge i proizvode. Ovaj sve posjećeniji daruvarski sajam nudi informacije o zdravoj prehrani, zdravom načinu života i mogućnostima rekreacije na jednom mjestu: glavnom gradskom trgu u Daruvaru. Moguće je izmjeriti šećer, indeks tjelesne mase, degustirati sir i zdrave kolače, degustirati sokove s juice bara, odigrati igre, rekreirati se. Sajam zdravlja popraćen je i zanimljivim scenskim nastupima, debatama te popularnim Flash mobom. Cilj je promicanje zdravog načina života, poticanje lokalnog razvoja i rasta, poticanje poduzetničkog duha mladih te pružanje potrebnih informacija svakom posjetitelju Sajma.
www.udruga-impress.hr

AKTUALNE NOVOSTI