VIZIJA LAG-a

Regija Bilogora-Papuk područje je uravnoteženog ekonomskog, društvenog i održivog razvoja, moderne, tehnološki razvijene ekonomije, kvalitetno educirane radne snage, aktivne lokalne zajednice, izraženih specifičnosti svojih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, regija izazova i mogućnosti, poželjna za život, rad i posjećivanje.

Općina Končanica

Končanica se nalazi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji,u području Poilovja, jer leži uz rijeku Ilovu između Bilogore na sjeveru, gore Papuk na istoku i Moslavačke gore na zapadu. Selo je udaljeno od Daruvara oko deset kilometara i ovuda prolazi županijska cesta Daruvar-Bjelovar. Končanica je glavno središte općine u kojoj se nalaze i sela Brestovac Daruvarski, Stražanac, Imsovac, Brestovačka Brda, šuplja Lipa, Otkopi, Dioš, Boriš te zaseoci Cigan Brijeg, Pehovac, Končenjački vinogradi i Gornji Lug (Majur). Nadmorska visina sela je od 140 do 170 metara n.v. . Klima je izrazito kontinentalna,umjerene su i količine padalina. Oko Končanice je gusto razgranat tok rijeke Ilove sa pritocima Đurđička,Crnaja i potok Končanica.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Končanica imala je 2.824 stanovnika, raspoređenih u 9 naselja:

  • Boriš, Brestovačka Brda, Brestovac Daruvarski, Dioš, Imsovac, Končanica, Otkopi, Stražanac, šuplja Lipa

DOGAĐAJI:

MAšKARE U KONÄŒANICI

Najpoznatije maškare među pripadnicima češke manjine ovog područja, gdje obitava najveći broj ÄŒeha u Hrvatskoj, su one u Končanici. Selom prolaze još od 1932. godine, a njihova specifičnost je stalan broj maski, njih 13 koje se kreću od početka do kraja sela. Nekada su maškare pohodile Končanicu na pokladni utorak, a u posljednje vrijeme je to u nedjelju prije fašnika. Do kuće domaćina dolazi Laufer u bijelom, koji zapuca bičem. Tu je i Turčin u crvenom sa tri plesača i glazbenom pratnjom, dimnjačar koji zna napraviti nered po kući; zatim šareni Židovi koji prodaju zečeve, te Ličanin s medvjedom - s posebnom pronatalitetnom zadaćom. Pri tom se ne smije zaboraviti da su maškare ludo vrijeme u koje valja potjerati zimu i pozvati proljeće, odnosno prirodu na obnovu života.

www.koncanica.hr   


 

AKTUALNE NOVOSTI