VIZIJA LAG-a

Regija Bilogora-Papuk područje je uravnoteženog ekonomskog, društvenog i održivog razvoja, moderne, tehnološki razvijene ekonomije, kvalitetno educirane radne snage, aktivne lokalne zajednice, izraženih specifičnosti svojih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, regija izazova i mogućnosti, poželjna za život, rad i posjećivanje.

Općina Sirač

Sirač je smješten na prostoru gdje rijeka Bijela i Pakra izlaze iz planinskih masiva Papuka i Ravne gore i gdje se potok Å½eljnjak ulijeva u rijeku Bijelu. Taj prostor je od davnina vrlo povoljan za nastanak, razvoj i život naselja jer je dolina rijeke Bijele pogodna za izgradnju prometnica daleko u planinsku unutrašnjost bogatu vodom, šumom i kamenom.

Općina Sirač graniči:

  • na sjeveru - sa Gradom Daruvarom i Općinom Đulovac,

  • na zapadu - sa Općinom Dežanovac,

  • na jugu i istoku - sa Požeško–slavonskom županijom.

Sirač se nalazi na nadmorskoj visini od 161 m. Sa svojom površinom koja je 5,37% površine Bjelovarsko-bilogorske županije i brojem stanovnika koji je 1,91% stanovništva Bjelovarsko-bilogorske županije, Općina Sirač je općina prosječne veličine na području Županije.

Površina Općine: 144,91 km2
Broj stanovnika (2001.): 2546
Prosječna godišnja stopa pada: –2,57% (1991. - 2001.)
Prosječna gustoća naseljenosti 17 st./km2

DOGAĐAJI

DANI šLJIVA I RAKIJA U SIRAÄŒU

Dani šljiva i rakije u Siraču, općini udaljenoj 9 km od Daruvara, jedinstvena je poljoprivredno-kulturno-turistička manifestacija. Okosnicu ove manifestacije čini ocjenjivanje i izložba domaćih rakija i tematskih predavanja posvećenih uzgoju i preradi šljiva. Tendencija je da se stručnom edukacijom svim posjetiteljima i sudionicima ove manifestacije prikažu prednosti sadnje većih količina šljiva, zbog sve veće potražnje za proizvodima od šljiva. Uz druženje u „siračkom seoskom dvorištu“ posjetitelji mogu degustirati izložene i ocijenjene rakije, razne domaće kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, knedle sa šljivama, palačinke i druge delicije, upoznati tradicionalan način pečenja rakije i kuhanja pekmeza. Zabavu upotpunjuje natjecanje u „šljivarskim igrama“ i smotra kulturno-umjetničkih društava i udruga iz Hrvatske i inozemstva.

www.sirac.hr

AKTUALNE NOVOSTI